BİBERİYEYİ TANIYALIM...

05-06-2023 10:09

    



Botanik Adı:
Rosmarinus
officinalis

Familya: Lamiaceae

Cins: Rosmarinus L.

Biberiye, Antik çağlardan günümüze kadar uzanan yolculuğa sahiptir.

Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yaygın olarak yetişen “Biberiye” (Rosmarinus officinalis) uçucu yağ, baharat ve ekstraktları değerlendirilen çok önemli bir bitkidir.

Dünyada biberiye üretiminin en fazla ülkeler Tunus ve Fas’tır. Ülkemizde ise biberiye üretiminin büyük çoğunluğu Akdeniz ve Ege bölgelerindeki küçük ve orta ölçekli alanlarda yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Çok yıllık bitkidir. Türkiye’de biberiye üretiminin en yüksek oranda yapıldığı yer Mersin ili Tarsus ilçesidir.

Biberiye uçucu yağ üretiminin %70’i Tunus ve Fas gibi bölgelerden gelmektedir. Bu veriler, elde edilen bilgilerin çoğunluğu akademik makalelerden sağlanmıştır.

Biberiye, deniz seviyesinden 1500 metre yüksekliğe bir rakım aralığında iyi performans gösterir. Bu nedenle fazla yüksek rakımlarda yetişmez.

Rakım arttıkça ve denizden uzaklaşıldıkça biberiyede uçucu yağ oranı azalır. Sıcağa ve kurağa dayanıklı olmasına rağmen, soğuğa karşı çok dayanıklı olduğu söylenemez.

Kullanım Alanları

Biberiye bitkisinin yaprakları, uçucu yağı ve diğer ekstraktları pek çok alanda kullanılmaktadır.

Yemeklere lezzet katmak, hastalıklara şifa olmak gibi faydası saymakla bitmeyecek bir bitki olup, birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yaprakları; et ve et ürünleri, fırınlanmış yiyecekler ve Akdeniz tarifleri için beğenilen  bir mutfak aroması olmuştur.

Taze veya kurutulmuş olan biberiye bitkisinin yaprakları, yemeklerde Baharat şeklinde kullanılmaktadır.

Biberiye özü, gıda ürünlerinde antioksidan özelliklere sahiptir.  

Aromatik özelliğinden dolayı mutfakların vazgeçilmezidir. Baharat olarak yemeklerde ve bitki çaylarında sıklıkla kullanılmaktadır.

Parfüm, Aromaterapi, Kozmetik alanlarda da Uçucu yağı değer kazanmaktadır.

Bitkinin taze ya da kurutulmuş yaprakları baharat olarak kullanılmakla birlikte, uçucu yağı özellikle parfüm, kozmetik ve aromaterapi de değerlidir.

Zengin içeriği ile birçok derde deva olarak kullanılmakta ve Alternatif tıp yöntemlerinde de sıkça adından söz ettirmektedir.

 Distile edilerek Buhar damıtma yöntemiyle elde edilen Biberiye yağının faydalarından söz edelim…

Saç dökülmesini önleyici ve saç büyümesini arttırıcı,

Hafıza iyileştirici,

Karaciğer güçlendirici,

Aroma terapik kullanımda stres azaltıcı,

Kanserle mücadelede etkili özelliklere sahip olduğundan, kullanımı tavsiye edilmektedir.

Etki alanları;

Hafızayı Geliştirmek ve daha iyi ders çalışmak için;
Çocuklarda ve gençlerde: 3 damla biberiye yağını 1/2 çay kaşığı hindistancevizi yağı ile karıştırın ve günde 1 saat boyunca boynun üst kısmına sürün veya dağıtınız.

Saç Kalınlaştırıcı: Biberiye ve Lavanta ile Zeytinyağlı Saç Bakımımı deneyin

Prostat Sağlığını Artırın: 2 damla biberiye yağını 1/2 çay kaşığı taşıyıcı yağ ile karıştırın ve testislerin altına sürün.

Ağrıyı Azaltın: 2 damla biberiye yağı, 2 damla nane yağı ve 1 çay kaşığı hindistancevizi yağını karıştırın ve dolaşımı artırmak ve iltihabı azaltmak için ağrılı kaslara ve ağrılı eklemlere sürün.

Safra Kesesi işlevini iyileştirin: 3 damla biberiye yağını 1/4 çay kaşığı hindistancevizi yağı ile karıştırın ve günde iki kez safra kesesi bölgesine sürün.

Nöropati ve Nevraljiye yardımcı olun: 2 damla biberiye yağı, 2 damla helichrysum ( ölmez çiçeği ) yağı, 2 damla selvi yağı ve 1/2 çay kaşığı taşıyıcı yağ alın ve nöropatili bölgeye sürün.

KULLANIM ŞEKLİ

İnhalasyon yoluyla kullanım; Biberiye yağını solumanın en basit yolu, şişeyi açıp nefes almaktır. Alternatif olarak, bir bez veya doku üzerine birkaç damla damlatıp yüzünüze yakın tutabilirsiniz.

!!! Genel olarak, soludukları miktarı bilmek zor olduğundan, bebeklerin veya küçük çocukların yakınına bir difüzör yerleştirmekten kaçının.

Topikal (Deriye uygulama yöntemi) uygulama ile kullanım; Biberiye ve diğer uçucu yağlar, cildinize uyguladığınızda kan dolaşımınıza kolayca karışır.

!!! Genellikle uçucu yağların jojoba yağı gibi nötr bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmesi önerilir. Bu, cildinizin olası tahrişini ve yağın erken buharlaşmasını önlemeye yardımcı olur.

Hatırlatma
; Biberiye yağını soluyabilir veya cildinize uygulayabilirsiniz.   
Bir difüzör, uçucu yağı bir odaya dağıtmaya yardımcı olabilir. Biberiye yağını topikal olarak kullanıyorsanız, cilt tahrişini önlemek için jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltiniz.

BİBERİYE ÇAYIMIZ

v  Dikkat ve Konsantrasyonu arttırıcı,

v  Hafızayı güçlendirici,

v  Hazımsızlığı giderici,

v  İdrar söktürücü ve Ödem attırıcı,

v  Kan dolaşımını hızlandırıcı,

v  Mide ağrısını yatıştırıcı,

v  Sindirim sistemini rahatlatıcı ve düzenleyici,

v  Zayıflamaya yardımcı özelliğinden dolayı kullanılması tavsiye edilmektedir.

Uyarılar

· Ürünlerimiz ilaç değil, bitkisel takviye niteliğindedir.

· Hastalıkların önlenmesi ve tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaz

· Hamilelik ve emzirme dönemi ile hastalık veya ilaç kullanılması durumunda doktorunuza danışın.

!!! Genel olarak güvenli kabul edilse de, Biberiye bitkisine karşı alerji varsa Biberiye çayı ve yağının tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.