PROJELER

BUHAR DİSTİLASYONU / STEAM DİSTİLLATİON

Bitkilerin çiçek , kök ve yapraklarından uçucu bitkisel yağ elde etmek için kullanılan yaygın bir metoddur. Uçucu yağ üretiminde dünyada en yaygın olan bu metod az tehlikeli ve ekonomik üretim metodlarından bir tanesi olup, kalite olarak süperkritik akışkanlarla elde edilen yağlardan düşük fakat ideal kaliteye uzman uygulamarla ulaşılmaktadır.

  • Uçucu yağı elde edilen bitki kısımları hazırlanır.Bu metodda bitkinin tamamen kuru olmasına gerek yoktur. Yaş olarak uygulanması yağ verimi için etkilidir. Kuru bitkinin distile edilmesi yağın kalitesi için verimlidir. Bitki yaprak veya çiçekli kısımları yabancı bitkilerden ayıklanır.
  • Bu yöntemle bitkisel uçucu yağ elde etmek için Buhar distilasyonu düzeneğine sahip olmanız gerekmektedir.
  • Bu düzenek buhar kazanı, ısıtma sistemi, ayrımsal damıtma sistemi gibi üniteleri bünyesinde bulundurmalıdır.
  • Buhar distilasyonu düzeneğine bitki kapasitesi kadar doldurulur. Bitkinin uçucu bileşenlerinin buharlaşma ısısı tespit edilerek bitkiye sistemde su buharı empoze edilir.
  • Bitkinin kazan boyu boyunca bünyesinden su buharı geçerek, geçtiği sürede , bitkide çözünen uçucu bileşenleri bünyesinde katar.
  • Daha sonra buhar kazandan ayrılarak, yoğunlaştırılarak geri su halini alır.
  • Yoğunlaşma ısısı farkından yararlanıldığı için ve yoğunlaşma ısısı farklı olan uçucu bileşenler , su buharından önce veya sonra yoğunlaştığı için uçucu yağ bir tarafa , su bi tarafa ayrılmaktadır.
  • Bu ayırma işlemi bazı bitkilerde ayrımsal damıtma işlemi ile de sepere edilebilir. Bazı bitki yağlarında ise direk yoğunlaşma farkından yararlanılarak yapılabilir.
  • Ayrışma işlemi tamamlandığında bitkinin uçucu yağı ve aromatik bitki suyu elde edilmiştir.

Bu bağlamda dikkat etmemiz gereken bir konuya yer vermek istiyorum. Buhar distilasyonu ile üretilen uçucu yağlarla birlikte ortaya çıkan aromatik bitki suyu %100 bitkinin özsuyu değildir. Adı üzerinde olduğu gibi AROMATİK bitki suyudur. Aromatik bitki suları bitki özlerinden bünyesinde % 5 ve altında ihtiva eder. Bitki öz suyu ile aromatik bitki suları karıştırılmamalıdır. Çünkü sisteme zaten verilen su mevcuttur. Bu su buhar olarak bitkiden geçerek geri yoğunlaştırıldığı için çok az oranda bitki özsuyunu bünyesine katar. Gerçek bitki öz suyu dediğimiz olay ise nem tayin cihazlarıyla ölçtüğümüz bitkideki nem oranına eşittir. Bitki öz suları ekstrakdiyon metodları ile elde edilir. Ve oran olarak bitkinin nem oranına eşittir.

  • İşlenecek hammadde (tohum) temini.
  • Temin edilen tohum uygun saklama koşullarında muhafaza edilmelidir. Aksi takdirde gerçek soğuk press üretim sonucu elde edilen üründe yüksek derecede bakteri üremesi meydana gelir. Tohumun muhafazası bu yüzden çok önemlidir. Tercihen soğuk hava deposu muhafazasıdır. Veya vakumlu ambalajlarda muhafaza edilmelidir.
  • Tohum press ünitelerine girmeden önce temizlenmelidir. Sortex işlemine veya boylama veya rüzgarlı eleme makinalarında farklı tohum cinslerini içermeyecek derecede temizlenmelidir.
  • Tohum artık kullanım aşamasına gelmiştir. Yağlı tohumların birçoğu bünyesinde nem barındırır.Nem yağ kalitesi için tehdit unsurudu oluşturacaktır.Bu yüzden tohumun işlenmeden önceki son aşamasında kurutma işlemi tavsiye edilir.
  • 40 dereceden daha düşük ısıda tohum kurutulur.
  • Kurumuş tohumlar aynı prosesde öğütülür veya kırılır.
  • Götürücüler kurutulmuş, öğütülmüş yağlı tohumları bunkerlere taşır.
  • Bunkerlerden yağlı tohumlar hiçbir ısıyla muhatap olmadan veya kızartma tavalarıyla muhatap olmadan direkt olarak presslerin emiş kısmına götürülür.
  • Burdan merdaneler vasıtasıyla öğütme ve yağ çekme başlıklarına ilerler.
  • Soğuk sıkılma işlemi burda gerçekleşerek, ham yağlar krom filtrelerden, krom oluklarda toplanır.
  • Yağ sıkımından sonraki süreçde yağsız veya %1- %3 arasında maksimum yağ barındıran posalar başlıkların , emziklerinden dışarı sucuk şeklinde çıkar.
  • Çıkma süresince tıkanma yapmaması ve sert posanın bent örerek yağ sıkımına engel olmaması için ürünün cinsine göre 40 ile 200 derece arasında başlık ısısı gerekir. Bu ısı yağ ile muhatap olmaz. Posanın akışı için gereklidir.
  • Sıkım işleminden sonra yağ oluklarında toplanan yağlar 304 veya 316 paslanmaz krom kazanlara kalın eleklerden geçerek toplanır.
  • Bu kazanlarda toplanan soğuk press bitkisel yağlar 2 ile 7 gün arasında dinlenmeye bırakılır.
  • Dinlenme süresinde yağ içinde ilk etapda gözle seçilmeyen ve paritesi çok küçük olan tort ve katı maddeler kazan altında tabaka oluşturur.
  • Dinlenen yağ katı tabaka hareket ettirilmeden, kağıt veya bez filtrelere gönderilir. Bu aşamada süzülen yağlar berraklığına kavuşur.
  • Tüm bu süreçlerde ortamın sağlıklı ve steril olması gereklidir. Aksi takdirde etken maddeleri ve bileşenleri çok etkili olan bu soğuk press yağlar aynı zamanda çok değerli bakteri besinleridir. Steril olmayan koşullarda veya sağlıksız koşullarda soğuk press yağlar bakteri yuvası haline gelebilir.

 

Ekstrasyon:İleri düzeyde aromatik bitkiyi işleyebilecek bir tesis olacak.Bu alanda Ar-Ge çalışmalarımız devam edecektir.

Ekstraksiyon,bitkilerin içerdikleri biyoaktifmaddelerin (fitokimyasallar) seçici çözücüler (solventler) kullanılarak ayrıştırılması işlemidir. Ekstraksiyon sonucu elde edilen ürüne“ekstarkt”denir.